Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.

Jak si připravit vlastní kvásek

Jak si připravit vlastní kvásek 

Příprava vlastního kvásku není moc složitá jen vyžaduje z počátku trochu času. Potom však budete mít stále kvásek k dispozici.
Dávkování pro založení kvásku je jen orientační a není potřeba nic vážit.

 Co budeme potřebovat: žitnou mouku, vodu a nádobu (zavařovačku)

1.den
Do sklenice dáme 2 lžíce žitné mouky, 2 lžíce vlažné vody a dobře promícháme. Mělo by vzniknout těstíčko o hustotě jogurtu. V případě potřeby přidejte trošku vody.
Sklenici zakryjte sáčkem nebo víčkem a dejte na teplé místo. Nechte v teple až do příštího dne.
2. den – krmení kvásku
Dne bychom měli vidět už bublinky a kvásek nakrmíme. Přidáme zase 2 lžíce mouky a 2 lžíce vody. Opět důkladně promícháme, zakryjeme a dáme do tepla na 24 hodin.
3.den – krmení kvásku
Opakujeme postup z předchozího dne.
4.den
Kvásek je hotový a připravený k použití. Oddělíme si jednu lžíci kvásku, asi 50 gramů a dále pokračujeme podle našeho receptu
https://www.nutland.cz/recepty/jednoduchy-recept-na-kvaskovy-chleba/
Zbývající kvásek odložíme do lednice pro další využití do kysela nebo jiných receptů.

A je hotovo. Kvásek na uchování potom získáte z rozkvasu připraveného k pečení chleba. Vše je popsáno v receptu. 

Jak založit vlasní kvásek tisk