Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.

Jednoduchý recept na kváskový chleba.

Pokud máte chuť si udělat svůj vlastní kváskový chleba, máme pro Vás celkem jednoduchý recept, který vychází z informací na internetu a později i osobních zkušeností.

Den předem si udělejte tzv. rozkvas. Já to dělám večer a ráno můžu hned začít s přípravou těsta.
Do mísy ve které budete připravovat těsto dejte 50g žitného kvásku (přibližně jedna lžíce), přidejte 140g žitné mouky a 160ml vody (vodu můžete taky odvážit, je to pohodlnější). Vše dobře zamíchejte a nechte přes noc pracovat, stačí tak 8 – 12 hodin.
Na druhý den ráno by měl mít rozkvas přibližně dvojnásobný objem a bublinky. Odeberte lžíci rozkvasu a dejte do ledničky na příští pečení chleba.
Do hotového rozkvasu přidejte:

  • 200g žitné mouky
  • 300g pšeničné mouky.

Poměry si můžete přizpůsobit svým chutím a tak zjistit jaký chleba Vám více vyhovuje.

  • 300ml vody (můžeme taky kombinovat s podmáslím a chleba je potom jemnější a déle vydrží. Já dávam 150ml vody a 150ml podmáslí)
  • 1 lžička kmínu (jestli použijete drcený nebo celý je jen na Vás)
  • 2 lžičky soli

Vše promícháme a uhněte až vznikne kompaktní těsto a necháme asi 2 hodinky na teplém místě. Během kynutí těsto v míse těsto aspoň dvakrát přeložíme navlhčenou rukou. Uběhly cca dvě hodinky a těsto můžeme přemístit na pomoučený vál. Na vále těsto opět překládáme a utáhneme až vznikne kompaktní balíček, který vložíme do očatky vysypané škrobem nebo moukou. Těsto uložíme švem nahoru abychom po vyklopení na plech měli šev dole. V případě, že nepoužíváme ošatku, uložíme těsto rovnou do pečící nádoby. Teď těsto necháme v klidu kynout asi 1 hodinku.

Po hodině si rozehřejeme troubu na 240°C, do trouby dolů dejte vyšší plech nebo pekáč do kterého později nalijete vodu.
Vyklopíme těsto z ošatky na plech, dáme do trouby a do spodního plechu nebo pekáče nalijeme asi šálek vody aby se vytvořila pára a necháme péct. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 200°C a pečeme dalších 20 minut. Můžete i déle, záleží jakou kůrku chcete.

Potom chleba vyjmeme z trouby a uložíme nejlépe na mřížku aby se nám nezapařil, přikryjeme navlhčenou utěrkou na necháme pozvolna vychladnout. Chleba krájejte až po vychladnutí, pokud to ovšem vydržíte.

IMG_5140

Jednoduchý recept na kváskový chleba tisk.